Project voor Leesplezier

Wat is het Project voor Leesplezier?

Het leesproject bestaat uit een schooltraject van 4 weken, eventueel uit te breiden naar 6 weken. Het wordt uitgevoerd door de leerkracht, die hiervoor toegang tot videolessen krijgt. Wij denken dat groep 5 de beste groep is voor dit project, met name omdat zij het zelfstandige lezen moeten gaan oppakken. Natuurlijk is het ook mogelijk om dit project in andere groepen uit voeren, zoals bijvoorbeeld groep 4 of groep 6.

Lees hier de ervaringen met dit project.

Duur: 4 weken

Groep: 5

Leesniveau: alle niveaus

Alles speelt zich af rond de kinderboekenserie Plaza Patatta. Het idee is om ook ouders te enthousiasmeren zodat er de driehoek leerling – school – ouder kan ontstaan.

Elke week…

De videoles is er om elke week een uur een vrolijke les te vullen die leesplezier ondersteunt. De uren zijn ingevuld volgens deze creatieve thema’s:

  • lezen
  • knutselen
  • muziek
  • afsluiting (koken)

Elke dag…

De leerkracht zorgt ervoor dat de kinderen elke dag een leesmoment krijgen. Snelle leerlingen lezen meerdere delen uit de boekenserie die wij gebruiken. Moeilijke lezers worden geholpen (meerdere opties mogelijk) totdat ze sowieso één boek uitgelezen krijgen in deze periode.

Uitbreiding (optioneel)

Het is mogelijk om het traject gratis uit te breiden met een tweede, extra lesuur per week. Deze is gratis in het project bijgesloten, bijvoorbeeld voor een duo-partner die ook graag een les vult, of wanneer de leerkracht ruimte hiervoor voelt.

Wat krijg ik voor het project?

Deze materialen krijgt u bij het project:

  • Alle kinderen krijgen een vrolijk en kleurrijk werkboek.
  • Wekelijkse videolessen om via het digibord te volgen.
  • Toegang tot alle downloads van knutselmaterialen, vragenlijsten en opdrachten, etc.
  • De leerkracht krijgt tevens een fysiek lesboek.
  • 2 posters, voor in de klas en voor op school, die communiceren richting de ouders en de rest van de school
  • Lekkers voor de afsluiting, voldoende voor de hele klas
  • Digitale updates om te gebruiken voor de ouders, zowel als pdf als in Word-formaat

Als klap op de vuurpijl:

  • Een digitaal bezoek van de schrijfster aan de klas, 30 min. via Zoom of Teams.

Wat kost het project?

Voor een klas tot maximaal 30 lln vragen wij een donatie van € 350,= (incl. btw en porto). Hiervan bekostigen we de materialen, de online omgeving en de overige kosten voor de feestelijke afsluiting plus verzending etc.

Heb ik nog meer nodig?

Zelf regelen:

Alle kinderen hebben een leesboek nodig uit de serie Plaza Patatta. Ons advies is: een boek per kind, plus het kookboek voor de leerkracht. Zo weet je zeker dat je kunt rouleren.

Mogelijk heeft uw bibliotheek voldoende Plaza Patatta-boeken beschikbaar voor de hele klas. Indien gewenst, kunt u de boeken met korting aanschaffen via Stichting Leesplezier. (Dyslexie-uitgaven zijn ook beschikbaar.) De kosten voor de boeken zijn eenmalig, het jaar erop kunt u het project uitvoeren met dezelfde titels.

Waarom de serie Plaza Patatta-boeken?

Deze serie is sinds 2002 speciaal ontwikkeld voor leesplezier en richt zich op de hele klas, zowel jongens als meisjes. Bij deze serie zijn vele extra activiteiten ontwikkeld die het leesplezier ondersteunen. Stichting Leesplezier heeft deze activiteiten verkregen om in te zetten voor het ondersteunen van leesplezier.

De eerste uitvoeringen op inmiddels 17 scholen zijn zeer positief verlopen.

De verschillende soorten lezers

Het Project voor Leesplezier houdt rekening met alle soorten lezers:moeilijk, gemiddeld en snel. Oók de snelle lezers ontbreekt het vaak aan leesplezier, waardoor ze alsnog niet het potentieel halen dat ze in zich dragen.

Snelle lezers kunnen meerdere delen aan en creëren zo een Suske & Wiske-achtige serie voor zichzelf.

Zwakke lezers kunnen, indien nodig, elke dag één hoofdstuk voorgelezen krijgen. Dat duurt 8-14 minuten. (Een luisterboek hiervoor inzetten is ook mogelijk.)

Gemiddelde lezers kunnen allemaal minstens één boek uitlezen tijdens het project.

Activiteiten voor de klas

De gebruikte knutselplaten en de muziek zijn verbonden aan de serie. Via downloads en video’s krijgt u ze ter beschikking, plus taalspelletjes in de werkboeken – en nog veel meer.

Alle kinderen komen in eenzelfde belevenis, wat de verbondenheid vergroot, ook al lezen ze allemaal naar hun eigen kracht.

Is er een begeleider?

Dankzij de videolessen is extra begeleiding niet nodig. U kunt de lessen eventueel zelfs zonder voorbereiding starten en volgen via het digibord.

Als u het prettig vindt, kunt u natuurlijk toch iemand vragen om het project voor u te begeleiden. Het is onze ervaring dat bijvoorbeeld Pabo-stagiairs dit project ook goed kunnen draaien, en ook leesconsulenten vinden het erg leuk om dit project te doen!

Tevens is het mogelijk om hulp te vragen van:

  • uw leesconsulente van de bibliotheek
  • uw taalcoördinator van de school
  • een of meerdere ouders die zich als vrijwilliger aanmelden
  • studenten die hiermee studiepunten kunnen verzamelen

Als u nog vragen heeft, beantwoorden wij die graag. Mail: info@stichtingleesplezier.nl.

Kan ik dit ergens nalezen?

Jazeker, download hier de pdf.

Aanbod-Wat is het Project voor Leesplezier-2020